Le Geste

HERDENKINGEN 100 JAAR WAPENSTILSTAND EERSTE WERELDOORLOG.

Op 11 november 1918 maakten de leiders van de landen die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog een einde aan de vier jaar durende strijd. Ter nagedachtenis aan dit historische moment dat de basis legde van een nieuwe wereld, vinden er overal in Frankrijk ceremonies, exposities en bijeenkomsten plaats, met name in het noorden en oosten van het land, de regio’s die er direct bij betrokken waren.

Het herdenkingsprogramma liep van 2014 - 2018. Dit jaar eert Frankrijk de soldaten die in Frankrijk streden, met name in de loopgraven, "les tranchées", aan het westfront.
Morgen, zondag 11 november, is het precies honderd jaar geleden dat op een een open plek bij Rethondes in Noord-Frankrijk de wapenstilstand getekend werd.
Ter gelegenheid daarvan heeft het Mémorial de l’Armistice in Compiègne een vernieuwde tentoonstelling gemaakt die nog interactiever en educatiever is. Met als hoogtepunt een replica van de wagon waarin de wapenstilstand werd getekend.

Verdun, in Lorraine, staat symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Het "Centre mondial de la paix", het Wereldcentrum van de vrede, schetst een beeld van de periode 1918-1919 aan de hand van Franse en internationale krantenartikelen uit die tijd. Tot 20 december 2018 loopt de tentoonstelling ‘De la guerre mondiale à la paix européenne’, gebaseerd op de naoorlogse politiek-maatschappelijke context waarvan verslag werd gedaan in zo’n 150 kranten.
De naoorlogse periode is ook het thema van de tentoonstelling ‘Finir la guerre 1918-1933’ in het Musée de l’Ardenne, in Charleville-Mézières, te zien tot en met februari 2019.

Dit weekend zijn er o.a. officiële herdenkingsbijeenkomsten bij La Clairière de l'Armistice in Compiègne en in Parijs bij het Hôtel National des Invalides en de Arc de Triomphe.

CLÉMENCEAU
2018 is ook het jaar van Clémenceau, premier en minister van Oorlog tussen 1917 en 1920, ook wel de ‘Vader van de Overwinning’ genoemd. Verschillende tentoonstellingen zijn volledig aan zijn personage gewijd: in het Musée Clémenceau en zijn voormalige kantoor in Parijs, maar ook in zijn geboortehuis in de Vendée dat sinds kort is opengesteld voor publiek.

Ga je volgend jaar op vakantie naar Noord Frankrijk? Breng dan zeker een bezoek aan Verdun en omgeving. Daar is zichtbaar hoeveel geweld er plaatsvond tijdens de oorlog. Bezoek het Verdun Memorial, loop rond bij het Ossuarium van Douaumon of de loopgraven in het "Bois Brûlé", het "verbrande bos".